Dagsmedia

Vad är skillnaden mellan olika advokatfirmor?

Vad är skillnaden mellan olika advokatfirmor?

I de flesta städer finns ett flertal advokatfirmor. Vilken ska du då kontakta vid en vårdnadstvist, arvstvist eller ett brottsmål? Är det viktigt att välja rätt? Vad är skillnaden mellan olika advokatfirmor?

Var finns de i landet?

En del firmor finns enbart representerade i vissa städer – andra är större och finns därmed i flera olika städer. Spelar detta någon roll? Ja, delvis.

Det är fullt möjligt att få den hjälp som behövs via telefon, mail, Skype och andra kommunikationsvägar. Men många uppskattar det personliga mötet och detta inte minst om något fysiskt dokument ska visas upp för advokaten.

Olika advokatfirmor jobbar även på olika sätt i kommunikation med dess kunder. I vissa fall kan det alltså vara viktigt att se över var i landet de har sina kontor.

Olika advokatfirmor kan ha olika inriktning

Det som främst skiljer mellan olika advokatfirmor är dess inriktning. En del har allmän inriktning och kan därmed bistå vid fall som inte kräver spetskompetens. Andra har specialiserade advokater inom enskilda inriktningar för att därmed även kunna hantera de svårare fallen.

  • Brottsmål

Vid brottsmål tilldelas en offentlig försvarare till den åtalade. Men det finns även möjlighet att välja och betala själv. Detta kallas därmed att en privat försvarare har anlitats. Brottsmål är de mål där staten står som en part – dvs. ett brott har begåtts mot de lagar som gäller.

  • Asyladvokat

Det finns även olika advokatfirmor som arbetar med frågor kring asylrätt. Dessa hjälper personer som sökt asyl i Sverige att formulera sin ansökan och lyfta fram orsaker till att asyl ska beviljas. Det vanligaste är att migrationsverket förordar vilken asyladvokat som ska få ärendet.

  • Företagsjuridik / Bolagsjuridik

I detta fall är fokus på att bistå företag gällande exempelvis avtal och villkor. Företagsjuridik är ett väldigt brett område då det finns så många olika branscher. Inom detta område finns därmed olika advokatfirmor som specialiserat sig ytterligare. Det kan därmed handla om bolagsjuridik för mindre aktiebolag, byggbolag, kapitalförvaltare osv.

Advokat eller jurist?

På en advokatfirma kan det jobba advokater – och jurister. Detta i likhet med att det en läkarmottagning kan jobba läkare – och sköterskor. Det betyder därmed att hjälpen kan ges av en jurist i det fall som frågan är av den karaktären.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *