Dagsmedia

Därför är det viktigt att ha en hundförsäkring

Det finns ingen lag som säger att hundägare måste försäkra sin hund men det finns en god anledning att göra det. Veterinärvård är nämligen väldigt dyrt, nästan oavsett vad besöket gäller, och det är främst här en hundförsäkring går in och täcker vissa kostnader.

Därför är det viktigt att försäkra hunden

Drygt 9 av 10 svenska hundägare har en hundförsäkring, trots att det inte finns någon lag eller några regler som säger att det är ett måste. Det är dock bra eftersom det hjälper till att täcka många typer av veterinärkostnader – som annars är väldigt höga.

En hund kan, precis som oss människor, drabbas av både skador och sjukdomar och dom flesta hundägare har säkerligen behövt besöka veterinären någon gång. Då är bara grundavgiften på flera hundra kronor och därefter tillkommer kostnader för eventuella undersökningar, behandlingar och andra åtgärder.

Vissa hundraser är mer benägna att drabbas av vissa typer av sjukdomar medan andra är mer skonade. En skada eller olycka kan dock drabba alla och vanliga anledningar till veterinärbesök är bland annat:

  • Förgiftning (till följd av att hunden fått i sig något olämpligt)
  • Ormbett
  • Sticksår

När det kommer till sjukdomar och symptom söks ofta hjälp för till exempel mag- och tarmproblem, problem med öron och ögon samt för knölar. Bland äldre tikar är det även relativt vanligt med livmoderinflammation – något som kräver akut vård och i många fall operation.

Det är inte ovanligt att veterinärkostnader drar i väg och slutar på tusentals kronor men en hundförsäkring täcker många av dessa, ofta oförutsedda, kostnader.

Teckna hundförsäkring – tips

Genom att ha en hundförsäkring går det alltså att skydda sig från oväntade och ofta höga veterinärkostnader. Idag finns mängder av försäkringsbolag som erbjuder försäkringar för djur och för den som är i färd med att teckna en finns några saker som är bra att tänka på.

För den som ska försäkra en nyinköpt valp är ett första bra tips att läsa mer om hundförsäkring och teckna en redan innan det är dags för den fyrbenta vännen att flytta in. Även valet av försäkring är värt att lägga lite tid på – framför allt att läsa på vad som ingår och inte. Välj därefter ett alternativ som passar rasen – till exempel om det finns sjukdomar som är vanligt förekommande eller liknande.