Dagsmedia

Jämför bredband i svenska städer via…

Jämför bredband i svenska städer via operatörernas hemsidor, jämförelsesidor på nätet eller genom att testa med kontantkort. Oavsett är det viktigt att kontrollera täckningen inför att ett abonnemang tecknas. Detta inte minst i småstäder och på landsbygd.

Operatörernas egna täckningskartor

Samtliga mobiloperatörer har dess täckningskartor tillgängliga på operatörens hemsida. Det går därmed att gå in på hemsidan för att kontrollera om de erbjuder god täckning i den stad man önskar använda mobilen.

Kom ihåg att flera mobiloperatörer inte har ett eget nät utan hyr in sig hos någon av de större. Exempelvis används Telias och Tele 2 nät av mindre aktörer. Även om det står på täckningskartan att den gäller för exempelvis Telia så kan det alltså vara samma karta som ska användas för att kontrollera täckning hos en mindre operatör.

Webbsidor som jämför bredband i svenska städer

Det finns ett par webbsidor som jämför bredband i svenska städer. De kan vara uppbyggda på lite olika sätt men erbjuder i regel en sökfunktion så att vald stad kan hittas. Den som exempelvis vill jämföra bredband i Ockelbo söker upp denna stad och får därefter en lista presenterad på operatörer som kan användas där.

Fördelen är därmed att dessa tjänster samlar täckningskartor från flera olika operatörer och att dessa sammanställs utifrån stad. Därmed går det snabbare att hitta rätt operatör än om varje enskild täckningskarta behöver sökas fram via respektive operatörs hemsida.

På dessa jämförelsesidor presenteras även olika mobila bredband och prisnivåer. Därmed kan besökaren både hitta operatörer som erbjuder täckning samt abonnemang som passar utifrån exempelvis surfmängd och pris.

Testa med kontantkort

Både operatörernas täckningskartor och jämförelsesidor, som presenteras ovan, visar den teoretiska täckningen som ges. Detta utifrån olika beräkningar kring master, signalstyrka osv. Det är självklart inte någon som åkt omkring och testat exakt varje plats i landet.

Den som vill ha bredband i sommarstugan i skogen bör alltså inte helt och hållet förlita sig på dessa kartor. Är det en plats som ofta har dålig täckning hos mobiloperatörerna kan istället ett kontantkort, med surf, köpas från önskad operatör och sedan täckningen testas på plats.

Jämför bredband i svenska städer via täckningskartor och digitala tjänster då det räcker vid täckning i städer. Men är det långt ut i skogen bör alltså en praktiskt test genomföras för att vara säker på att mobiltäckning verkligen ges.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *