Dagsmedia

Samla lån och krediter – få bättre ordning på din ekonomi

Ibland kan det vara svårt att se ljuset i tunneln här i livet. Så är bland annat fallet om du av något skäl har samlat på dig en hel del skulder som tynger ner din ekonomi. Men det finns ett botemedel mot en oordnad och skuldsatt privatekonomi: du kan samla lån och krediter för att få bättre ordning på ekonomin. Läs vidare för att få reda på om detta vore en bra idé för dig att göra samt hur det fungerar i praktiken!

Är det en bra idé att samla lån och krediter i ett större lån?

Ja, om din privatekonomi är tillräckligt god för att du ska kunna samla lån och krediter i ett större lån är det vanligtvis en bra idé att göra detta. Denna metod kan faktiskt göra det möjligt att kratta manegen och förbereda dig för ett framtida liv som helt och hållet skuldfri!

Fördelarna med denna lösning är att du generellt sett betalar mindre i ränta varje månad, kan bli skuldfri fortare, får bättre koll på dina skulder samt kan se ljuset i slutet av tunneln.

Hur funkar ett samlingslån egentligen?

Såväl traditionella banker som de vanligtvis digitala nischbankerna erbjuder idag så kallade samlingslån. Dessa lån gör det möjligt att samla lån och krediter i ett större lån. Men hur funkar detta egentligen? Låt oss förklara!

Om du uppfyller villkoren för att beviljas ett sådant här lån tar du helt enkelt ett enskilt, större lån hos en långivare. Du använder sedan de lånade pengarna för att betala av dina övriga skulder. Fördelen med detta upplägg är flera:

  • Du har bara ett enda lån att betala av på varje månad.
  • Du vet exakt hur lång löptid ditt enda lån har.
  • Räntan är vanligtvis lägre än vad som är fallet med snitträntan på mindre lån och krediter.

Så när du har betalat av alla de andra skulderna fortsätter du helt enkelt amortera på det större lånet. Om du håller dig till avbetalningsplanen och inte drar på dig fler skulder kommer du vara skuldfri när detta lån är slutamorterat.