Dagsmedia

Komplettera hemlarmet med övervakningskamera?

Hemlarm är inte särskilt nytt men det har minst sagt blivit populärt. I och med efterfrågan så utvecklas larmsystemen ständigt och idag är det relativt vanligt att komplettera med övervakningskamera, både om man har ett larm sedan innan och om man skaffar ett för första gången. För kameror i hemmet finns en del saker att förhålla sig till men när allt är installerat och klart efter konstens alla regler har man mycket att vinna på sitt säkerhetssystem.

Övervakningskamera som del av larmsystem

Man kan sätta upp en övervakningskamera hemma som man sköter helt själv, vanligen via en mobiltelefon eller surfplatta. Det är ett alternativ men man kan också få ett skräddarsytt system, med larm och övervakningskamera, via larmleverantörer. Då kan man också koppla systemet direkt till en larmcentral, som skickar ut lämplig hjälp om behovet skulle uppstå.

Fördelar

Det finns flera fördelar med att komplettera hemlarmet med en övervakningskamera och den främsta handlar om trygghet och säkerhet. Att kunna hålla koll på hemmet när man är på resande fot, eller bara på jobbet, tycker många är skönt. Med dagens moderna system är det enkelt att hålla koll på hemmet, var man än befinner sig, med hjälp av sin mobiltelefon.

Dessutom kan kameror verka avskräckande för eventuella inbrottstjuvar eftersom man ju gärna inte vill fastna på bild när ett brott begås.

Vilka regler gäller?

Som tidigare nämnt finns en del regler för övervakningskamera och även om man som privatperson är en del av det så kallade privatundantaget så är det viktigt att tänka på kamerans placering. Man får bara bevaka sin egen privata sfär, till exempel en del av tomten eller husets entré´. Detta gäller alltså för kameror utomhus – inomhus är det lite enklare men även där kan man behöva tänka till om kameran riktas mot exempelvis ett fönster.

Följande platser får inte kamerabevakas av privatpersoner utan tillstånd:

  • Allmänna platser runt gården – till exempel stigar eller gångvägar
  • Gatan utanför
  • Grannarnas gårdar eller byggnader

För den som känner sig osäker kring kamerabevakning finns mycket att läsa på nätet inom området. Och för den som känner att det är dags att komplettera larmet med kameror, eller skaffa ett för första gången, kan man få bra hjälp genom att kontakta en leverantör. Man kan som sagt få en helt skräddarsydd lösning som passar för dom egna behoven.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *