Dagsmedia

Olika lånetyper

Det finns olika typer av lån, och detta tenderar att skapa en del förvirring. Det finns exempelvis mer långsiktiga och förmånliga lånetyper, och sedan finns det sådana där man kan få tillgång till krediter samma dag. Läs mer om 4 olika typer av lånetyper och hur dessa fungerar:

  • Snabblån
  • Privatlån
  • Samlingslån
  • Bolån

Lånetyper 1: Snabblån och sms-lån

Så kallade snabblån kräver ofta låg eller ingen säkerhet, och lämpar sig allra bäst för mindre summor som ska betalas tillbaka inom en kort tidshorisont. Att ta ett snabblån utan vetskap om att man kan betala tillbaka inom kort kan ha förödande konsekvenser. Snabblån tenderar nämligen att ha mycket höga räntor, och ju längre tiden går, desto mer pengar blir man skyldig att betala till långivaren.

Lånetyper 2: Privatlån

Ett privatlån tas ofta för en längre tidsperiod, och har mycket lägre ränta än ett snabblån. Privatlån är ett lån som inte kräver någon säkerhet. Det innebär att pengarna kan användas till det som låntagaren vill, utan att det behöver deklareras för långivaren.

Räntan på privatlånet är ofta individuellt, och baseras på den kreditvärdighet som låntagaren har. Det innebär att ju bättre ekonomi en låntagare har i övrigt, desto bättre ränta kan erbjudas. Att individer med relativt dålig ekonomi erbjuds lån med högre ränta innebär en säkerhet för långivaren.

Lånetyper 3: Samlingslån

Ett samlingslån är en lånetyp som tas i syfte att betala av andra lån som en låntagare redan har. Denna lånetyp kan vara mycket förmånlig, eftersom den kan hjälpa låntagaren att reducera sin sammanlagda ränta och därigenom förbättra sin ekonomi. Var dock uppmärksam på att en lång återbetalningstid kan innebära en stor långsiktig kreditkostnad, vilket bör balanseras mot hur mycket som går att betala tillbaka varje månad.

Lånetyp 4: Bolån

När man tittar på olika lånetyper är bolån den som oftast kan erbjuda lägst ränta. Detta beror på att bostaden utgör en säkerhet för långivaren. I syfte att kunna ta ett bolån ska du först ansöka om ett så kallat lånelöfte. Detta sker i dialog med en bank, där man tillsammans kommer överens om den summa som låntagaren får låna. Därefter kan man gå in i en budgivning.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *